top of page

Meer Peter

REIS KENIA 2015Reis voor de opvolging van het project in september 2014 met een kleine groep.September 2015

REIS KENIA 2014Reis voor de opvolging van het project in september 2014 met een kleine groep.September 2014

KENIA 2013Reis naar Kenia in december 2013. Deze reis wordt de feitelijke start van het project.December 2013

KENIA 20122de reis naar Kenia in 2012 met steun voor de plaatselijke voetbalploeg.2012

Interesse?

Contacteer ons!

Waarom willen we dit doen?

"We geloven dat onderwijs dé sleutel is tot een betere wereld"

 

 

Peter Van den Broucke was vele jaren Hoger Officier, burgerlijk ingenieur en helikopter piloot bij de Belgische Defensie. Tot 2014 was hij bevelhebber van de Search and Rescue vliegbasis in Koksijde. Zijn verhaal zal je zeker overtuigen:

 

"Als officier en helikopterpiloot heb ik tijdens mijn loopbaan talrijke ervaringen opgedaan waaronder heel wat in buitenlandse missies. Mijn persoonlijke ervaringen, onder andere in de Balkan landen, in Afrika en in Afghanistan, hebben mij veelvuldig in  contact gebracht met de lokale bevolking. Deze contacten waren dikwijls confronterend, maar eveneens zeer menselijk. 

Ondanks al onze westerse kennis en materiële bezittingen heb ik de waarden en visies van andere culturen en mensen als een meerwaarde ervaren. Confronterende, emotionele maar bij momenten warme en hilarische verhalen die je een andere kijk geven op de wereld en op de mensen die er leven. Het heeft mijn leven en inzicht op de wereld veranderd. Het heeft mij als individu verrijkt en als mens een duidelijke meerwaarde gegeven. Als westerling ben ik van oordeel dat deze ervaringen en levenslessen mij zowel op het professionele als het sociale vlak hebben veranderd in zeer positieve zin.

Tijdens deze buitenlandse zendingen heb ik meermaals lokale mensen waarmee ik samenwerkte geholpen. Het uitgangspunt hierin is altijd geweest om vooral kinderen te helpen naar school te blijven gaan. Educatie en recht op onderwijs is volgens mij immers dé sleutel voor een betere toekomst van deze wereld. Als kinderen naar school kunnen gaan en de kans krijgen om een diploma te behalen kunnen zij zelf instaan voor hun toekomst en zelf een oplossing betekenen voor hun persoonlijke problemen en deze van de maatschappij waarin ze leven. Zeer dikwijls ontbreekt het hen echter aan de middelen om dit te kunnen doen. U kan denken dat het slechts een druppel is in een oceaan, maar als u het bekijkt vanuit het standpunt van de mensen die geholpen worden is deze druppel een hele vijver.

 

Tijdens een reis naar Kenia in 2009 met 9 vrienden zijn we weerom intensief in contact met de lokale bevolking gekomen. De mensen die toen mee waren hebben daar de grote contrasten tussen rijk en arm beleefd en de menselijke warmte van deze mensen ervaren. Het heeft ook op hen een diepe indruk nagelaten. Hier is de idee ontstaan om iets meer te doen om kinderen te helpen en iets meer gestructureerd te gaan werken. 

 

Het project ‘helpkidstoschool’ is niet gericht op een volledige groep van kinderen, maar wil een aantal specifieke kinderen een concrete kans bieden. Waarom net die kinderen? Wel, omdat wij ze toevallig daar hebben ontmoet op die plek op deze wereldbol. Het project heeft tot op vandaag niet de ambitie om tot een grote organisatie uit te groeien, maar is een kleine VZW, waarvan de opbrengsten rechtstreeks gaan naar kinderen en hun behoeften om naar school te kunnen gaan. De kinderen die worden geholpen bestaan echt, en hebben een verhaal. Op deze wijze krijgt uw financiële steun een echt gezicht. Dit gezicht zal u ongetwijfeld emotioneel raken. Uw steun is dus zeer welkom. Hoe meer steun hoe meer kinderen kunnen gesponsord worden. Er zijn kinderen van alle leeftijden. De oudste kinderen wordt gevraagd om, wanneer ze ooit een diploma behaald zullen hebben, en werk hebben gevonden, om zelf ook een kind uit hun onmiddellijke omgeving verder te sponsoren. Zo hoop ik dat het project zelf groeit op langere termijn. Vanuit hun meestal sterk religieuze achtergrond, geloof ik dat er een goede kans bestaat dat ze dit ook ooit zullen doen.

 

Tot slot nog dit. Kan u mij en onze VZW vertrouwen? Wel, ik geef u hier mijn woord als mens en als officier. Met alle toestanden die ik heb gezien en beleefd in deze wereld, de persoonlijke contacten die ik in mijn herinneringen meedraag, zou ik niet goed slapen indien ik de beschikbare middelen niet goed zou benutten. Mensen die mij persoonlijk kennen weten wellicht dat dit een voldoende garantie betekent."

 

Alle bestuursleden en leden van de VZW delen deze waarden en willen hieraan meehelpen. 

 

REIS KENIA 2016Dit jaar reizen Maarten en ik naar Kenia. We werken vooral in Lightmoon Academy en verbeteren de infrastructuur.


September 2016

REIS KENIA 2017

Met een groep van 12 schilderen we 4 klaslokalen en bezoeken we de kinderen. Enkele jongeren helpen de kinderen in de klas.

Aug - Sep 2017

REIS KENIA 2018Met een groep van 9 vertrekken we opnieuw voor 2 weken. We steken de handen uit de mouwen en gaan het project opvolgen.
 

Aug - Sep 2018

bottom of page